APK Keuring
Ieder jaar moet uw auto naar de garage voor een keuring. Deze keuring wijst uit, dat uw auto voorlopig veilig genoeg is om weer de weg op te mogen, Bij deze keuring wordt de auto getest op veiligheid en milieueisen. Zo moeten de remmen goed zijn en mag de auto niet teveel vervuilende stoffen uitstoten, verlichting in orde zijn, banden moeten voldoende profiel hebben en het carrosserie moet deugdelijk zijn. Deze keuring heet een APK (Algemene Periodieke Keuring) en is in Nederland wettelijk verplicht. Personenauto’s, bedrijfswagens en aanhangwagens die maximaal 3500 kg mogen wegen, moeten volgens de regelgeving jaarlijks of om de twee jaar gekeurd worden. Een APK is een momentopname en is bij Autobedrijf Andre Snippe (zonder afspraak) vaak zo gebeurd. Natuurlijk hangt dat af van wat we vinden en wat er eventueel gerepareerd of aangevuld moet worden.
Een APK-keuring geeft geen garantie dat u de rest van het jaar veilig met uw voertuig kunt rijden en u er geen onderhoud meer aan hoeft te plegen.
Wat te doen als de APK verlopen is? En wat zijn de keuringseisen? Autobedrijf Andre Snippe kan u met al uw vragen helpen.
APK Hoogeveen
En wist u dat u bij ons langs kunt komen voor de APK zonder een afspraak? En u mogelijk een gratis APK krijgt bij ons in Hoogeveen?
Autobedrijf Andre Snippe Uw APK Specialist in Hoogeveen
Hoe vaak APK?
Personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s(lichter dan 3500kg) moeten regelmatig een APK ondergaan. Hoe vaak een auto gekeurd moet worden, hangt af van de brandstof waarop de auto rijdt en wanneer de auto voor het eerst op de weg is toegelaten.
- Eerste keer op de weg na 1 januari 2005:
Benzine/elektromotor: eerste APK na 4 jaar, daarna twee keer na 2 jaar, daarna elk jaar.
Diesel, gas of anders: eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar.
- Eerste keer op de weg vóór 1 januari 2005:
Alle brandstoffen: eerste apk na 3 jaar, daarna elk jaar.
- Voertuig ouder dan 30 jaar:
Alle brandstoffen: eens per 2 jaar APK.
- Voor het eerst op de weg vóór 1 januari 1960:
Alle brandstoffen: geen APK-plicht.
De autokeuring kan worden uitgevoerd door RDW-erkende garagebedrijven en keuringsstations in Nederland. Deze zijn herkenbaar aan een oranje sticker/schild waarop staat: RDW erkend.
Mijn APK is verlopen, wat moet ik doen?
Tuurlijk kan het voorkomen dat u vergeten bent wanneer u uw auto moest laten keuren. Gelukkig heeft u na de verlopen APK datum nog twee maanden de tijd om wel naar een keuringsstation te gaan. Maar, wees er zo snel mogelijk bij! Als de APK verlopen is mag u niet meer de weg op met uw voertuig, u mag het voertuig wel op de openbare weg laten staan. U mag dan alleen naar het keuringsstation of naar de autogarage rijden om daar uw APK te laten doen. Wij adviseren u dan wel uw verzekering in te lichten. Bent u nog later dan de twee maanden, dan wordt de geldigheid van uw kenteken geschorst en mag uw auto ook niet meer op de openbare weg staan, dus al helemaal niet rijden.
APK zonder afspraak
Bij autogaragebedrijf Autobedrijf Andre Snippe kunt u zo binnen komen rijden met uw auto en vragen om een APK keuring! Zonder afspraak, dat is toch ideaal!? Het is wel afhankelijk van de drukte of we u meteen kunnen helpen. Het minste wat we kunnen doen is u koffie aanbieden of terplekke een afspraak maken. Of u belt voor een afspraak, dat voorkomt onnodig wachten!
Mijn auto is afgekeurd, wat nu?
Als jouw bedrijfswagen of personenauto naar aanleiding van de APK slijtage vertoond of reparaties nodig heeft, wordt deze afgekeurd.
Let op! Jouw voertuig moet gerepareerd en afgemeld zijn voor de vervaldatum van de keuring. Je mag na de vervaldatum niet met uw voertuig op de openbare weg. Als het voertuig weer gerepareerd is wordt deze goedgekeurd en afgemeld bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). De benodigde reparaties moeten vóór de vervaldatum van de huidige periode worden uitgevoerd. Dit is de reden waarom de APK altijd twee maanden eerder plaats mag vinden.